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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
Fecha :  21/02/2014
Actualizado :  18/06/2021
Tipo de producción científica :  Actividades de Difusión
Autor :  INIA (INSTITUTO NACIONAL DE INVESTIGACIÓN AGROPECUARIA); UNIVERSIDAD DE LA REPÚBLICA (UDELAR)/ FACULTAD DE AGRONOMÍA; MGAP/ DGF (DIRECCIÓN GENERAL FORESTAL)
Título :  Encuentro Nacional de Frutos Nativos, 6.
Complemento del título :  Encuentro, 6°, 19 y 20 de abril de 2012, INIA Las Brujas, Canelones, Uruguay.
Fecha de publicación :  2012
Fuente / Imprenta :  Canelones (Uruguay): INIA, 2012.
Páginas :  65 p.
Serie :  (INIA Serie Actividades de Difusión; 679)
Idioma :  Español
Palabras claves :  FRUTOS NATIVOS; GUAYABO DEL PA??S; GUAYABO DEL PAÍS.
Thesagro :  ACCA SELLOWIANA; FRUTALES.
Asunto categoría :  --
F01 Cultivo
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/2363/1/18429030512102227.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB3471 - 1INILB - PPUY/INIA/SAD/679/LBad 679
TBO23644 - 1INIPC - PPUY/INIA/SAD/679/LBad 679

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Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA La Estanzuela. Por información adicional contacte bib_le@inia.org.uy.
Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha actual :  18/01/2022
Actualizado :  02/12/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  STIRLING, S.; DIAZ-LAGO, J.E.; REPETTO, J.; PLA, M.; ARROYO, J.; CAJARVILLE, C.
Afiliación :  MARÍA SOFÍA STIRLING SANTOS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay./ Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, San José, Uruguay.; JUAN ENRIQUE DIAZ LAGO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay./Research and Development, PGG Wrightson Seeds, San José, Uruguay.; JOSE LUIS REPETTO CAPELLO, Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, San José, Uruguay.; MARCELO PLA TEJERA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JOSÉ ARROYO MARTÍNEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. Institute of Animal Science, University of Bonn, Bonn, Germany.; CECILIA CAJARVILLE, Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, San José, Uruguay.
Título :  Growth stage and ensiling: impact on chemical composition, conservation quality and in situ ruminal degradability of whole-crop oat.
Fecha de publicación :  2021
Fuente / Imprenta :  Journal of the Science of Food and Agriculture. 2021, Volume102, Issue 7, pages 2783-2791. doi: https://doi.org/10.1002/jsfa.11619
ISSN :  0022-5142
DOI :  10.1002/jsfa.11619
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 5 March 2021; Revised 2 October 2021; Accepted article published 29 October 2021. -- Corresponding author: Cajarville, C.; Departamento de Producción Animal y Salud de Sistemas Productivos (IPAV), Facultad de Veterinaria, Universidad de la República, San José, Uruguay; email:ccajarville@fvet.edu.uy -- Funding: This study was supported by Agencia Nacional de Investigación e Innovación (ANII) scholarship [POS_NAC_2013_1_11406] and research project funding [FMV_3_2013_1_100661].
Contenido :  Abstract: BACKGROUND: The effects of growth stage (GS) and ensiling were assessed on whole-crop oat's (Avena sativa L. cv. Cantara) chemical composition, silage fermentation quality and in situ ruminal degradability. Oat was harvested and ensiled at six GS: boot, heading, water ripe, early milk, early dough and grain ripe (144, 151, 178, 234, 362 and 512 g kg-1 of dry matter (DM) of whole-crop forage, respectively). RESULTS: GS influenced chemical composition, silage fermentation quality and ruminal degradability of whole-crop oat. Lower DM and higher water-soluble carbohydrates (WSC) contents lead to adequate forage compaction and fermentation at early GS; however, effluent was produced until the dough stage (L and Q; P ? 0.003). Advancing in maturity increased (P < 0.001) crop yield (4.5 to 9.4 t DM ha-1), DM (144 to 512 g kg-1), neutral detergent fibre (NDF; 537 to 571 g kg-1 DM), lignin (44.6 to 71.3 g kg-1 DM) and starch contents (26.4 to 201 g kg-1 DM), and reduced (P < 0.001) crude protein (107 to 60 g kg-1 DM) and WSC (115 to 17.5 g kg-1 DM). DM and NDF ruminal degradability declined with maturity for fresh and ensiled forages (L and Q; P < 0.05). Density and buffering capacity decreased with GS (L and Q; P < 0.001), whereas pH and soluble protein increased (L and Q; P ? 0.004). CONCLUSION: The growth stage of oat influenced the nutritive value and ruminal degradation to a greater extent than ensiling, and thus it can play a paramount role in whole-crop oat silage qu... Presentar Todo
Palabras claves :  AVENA INTEGRAL; DEGRADACION RUMINAL; FERMANTACION DE ENSILAJE; FIBRA; Fibre; Growth stage; Ruminal degradation; Silage fermentation; Whole-crop oat.
Asunto categoría :  --
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE103476 - 1PXIAP - DDPP/J. Sci.Food and Agric./2021
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